Cykl wykładów "Przy królewskim stole z Paulem Tremo"

Cykl wykładów pt.

Przy królewskim stole z Paulem Tremo

soboty, godz. 17.00

Arkady Kubickiego


Najbliższe spotkania:

21 marca 2020 r.

Gotowy do konserwy. Kuchmistrz Stanisława Augusta i przetwórstwo żywności w epoce oświecenia

Prowadzenie: prof. Jarosław Dumanowski, Agnieszka Kręglicka

Paul Tremo, kucharz Stanisława Augusta, był człowiekiem oświecenia. Codziennie gotował dla króla „filozofa”, w czwartki karmił chudych literatów, w wolnych chwilach studiował naukowe dzieła o historii naturalnej i sam tłumaczył teksty o konserwacji żywności. W swych recepturach opisywał polskie i francuskie przysmaki, łączył prostotę z finezją. Z pasją jednak opracowywał także proste receptury na konserwację żywności: chciał być użyteczny i przekazywać swą wiedzę nie tylko smakoszom z królewskiego dworu.

Kup bilet >

pt


23 maja 2020 r.

XVIII-wieczny slow food, czyli czym delektowała się oświeceniowa Europa – sztuka inspirowana kulinariami

Prowadzenie: Alicja Jakubowska


26 września 2020 r.

„Milczący Kelner” i „Góra Muzów” – meble i ozdoby biesiad w czasach Stanisława Augusta

Prowadzenie: Anna Saratowicz, Maciej Choynowski


21 listopada 2020 r.

„Cztery czwartki na miesiąc”, czyli o tajnikach subordynacji kuchennej za Stanisława Augusta

Prowadzenie: dr Angela Sołtys


Wykłady połączone z poczęstunkiem

Bilety w cenie 100 zł dostępne w kasie Zamku